01 Ocak 2011

Kadın Erkek İlişkilerinde Çin

::
Çağımızda iyi eğitim görmüş şehirli kadınların erkek bulmakta zorlandıkları bilinen bir gerçek. Tek çocuk politikasından dolayı (kız bebeklerin kürtaj oranı bu yüzden çok yüksek) erkek nüfusunun oransal olarak daha fazla olduğu Çin'de, kadınların Batılı hemcinslerinden daha şanslı olacaklarını düşünmek ilk başta mantıklı geliyor. Ama gerçek ne yazık ki böyle değil.

Çin Halk Cumhuriyeti Sosyal Bilimler Akademisi 2011 yılında evlilik çağına erişecek erkek sayısının kadınlardan 23 milyon daha fazla olacağını hesaplamış. Ama bu arz fazlası arasından kadınların potansiyel erkek seçme olasılığını artırmıyor. Sıkıntı katı Çin kültüründen kaynaklanıyor.

Öncelikle, zenginlik önemli. Çoğu Çinli kadın kocalarının zengin ve sürekli geliri olmasına aşırı dikkat ediyor. TV'de popüler bir izdivaç programında adaylardan birinin söylediği ve gazetelere manşet olan söz hala akıllarda: "Eşeğin üstünde güleceğime BMW'in içinde ağlamayı tercih ederim."

İkinci husus erkekler daha alt statüden bir eşle evlenmek zorunda; aksi aşağılayıcı olarak görülüyor.

Üçüncü nokta sınıfsal ayrımın katılığı. Şöyle ki, en zengin sınıfa Jia adı verilmiş. Bir altta Yi grubu, yani sabit bir işi olan orta sınıf var. Sonra Bingler geliyor, alt tabakadan şehirlilerle göreceli olarak iyi durumdaki köylüler. Merdivenin dibinde köylüler ve fabrika işçileri olan Dingler var. Jia erkekleri Yi kadınlarıyla, Yiler Binglerle, Binglerse Dinglerle evlenmeyi uygun buluyor.

Bu tutucu eş seçimi iki grubu açıkta bırakıyor: Jia kadınlarıyla 23 milyon fazlanın hatırı sayılır bölümünü oluşturan Ding erkekleri. İki grubu da birbirine beğendirmek deveye hendek atlatmaktan daha zor. Eğer zengin bir erkekseniz ve kariyer sahibi bir kadın arıyorsanız ya da pirinç tarlalarında doğayla barışık bir yaşam sürmek isteyen bir kadınsanız, nereye gideceğinizi artık biliyorsunuz.

İlişkili Yazılar:

0 comments:

Yorum Gönder