11 Ocak 2011

Cinsel Çekimin Limiti

::
Adanalı matematikçilerin yeni keşfettiği matematiksel sabit ispatlanmayı bekliyor. Ama önce lise matematik bilginizi tazelemekte yarar var. Hatırlanacağı üzere bir foksiyonun limiti kalkülüsün temel kavramlarından biri ve belirli bir girdide onun nasıl davranacağının analizinde kullanılmakta.


Matematiksel notasyonla göstermek gerekirse,

\lim_{x \to c}f(x) = Lifadesi, f(x) fonksiyonunun x'in c'ye giderek yaklaşması durumunda arzu edildiği kadar L'ye yakın olacağını gösteriyor ve bunu x c'ye yaklaşırken f(x)'in limiti L'dir diye okuyoruz.

İşte Adanalı hemşehrilerimizin  buluşu yukarıdaki limit kavramıyla alakalı. Anılan üstün matematik dehaları cinsel çekimin limitinin, x 45'e (cm cinsinden) yaklaşırken 0 (sıfır) olduğunu bularak yüce milletimizi gururlandırdılar.

Cinsel çekim üzerine psikologlar ve fizikçiler dahil pek çok bilim adamı çalışma yapmış ancak çekimin ne kadar uzakta etkili olduğu bulunamamış, çekim şiddetinin uzaklıkla ilişkisi gibi sorular cevapsız kalmıştı.

İşte keşif bu yüzden önemli; artık biliyoruz ki cinsel çekim 45 cm'ye kadar etkili. Cahit Arf'tan bu yana oldukça sönük olan matematiğe katkımız, bu çalışmayla insanlık tarihindeki hakettiği yerine tekrar kavuştu. Ne kadar övünsek azdır.

İlişkili Yazılar:

0 comments:

Yorum Gönder