29 Aralık 2010

iCoffin, iTabut

::
Ticari reklamlarla hafiften dalgasını geçen kliplerin kimsenin pek üstünde durmadığı bir özellikleri var: genellikle önemli bir toplumsal algıya da parmak basıyorlar. Televizyonlarda (yurtdışında) bir ara sık sık gösterilen iMac reklamını alaya alan video da onlardan pek farklı değil; iMac, iPhone, iŞu, iBu derken bakalım sırada ne varmış.

Günümüzde marka tutkusu ya da tutkunluğu diyelim, inanılmaz boyutlarda. Yalnızca adından dolayı bir ürün olması gerekenden yüksek fiyata alıcı bulabiliyor (bunu iMac böyledir diye anlamayın). Tüketicinin körlüğü, toplumun etiket saplantısı ve ona verdiği itibar garip bir düzeye ulaşmış. Form işlevin, salt sahip olma haz duymanın uzak ara önünde gidiyor. Bu tuhaf post-modernlik her katmana dek iliğimize işlemiş.

İzleyeceğiniz klip sırada iCoffin, yani iTabut olduğunu düşünüyor. Gökkuşağının her rengindeki tabutlardan birini seçip farklı çürüyebilirsiniz. Son olarak Apple'ın hakkını teslim etmek lazım. Özgün iMac G3 reklamında ve burada kullanılan Rolling Stones'un "She's a Rainbow" şarkısı cuk oturmuş. Aynı şarkıyı Sony de Bravia ürününün tanıtımında kullanmıştı.

İlişkili Yazılar:

0 comments:

Yorum Gönder